Przystawki: takoyaki
Po pierwsze, to samo przygotowanie dania jest nie lada wyzwaniem. Nasi kucharze, którzy wprawiają się w tworzeniu tych małych kuleczek, potrafią wykonać to z niezwykłą precyzją i wyczuciem, używając specjalnych form do ich wytwarzania.
Po drugie – oczywiście niepowtarzalny smak! Zewnętrzna warstwa jest chrupiąca, a w środku znajduje się gorące i puszyste ciasto otaczające soczyste kawałki ośmiornicy. Znajdujące się na wierzchu dodatki w postaci płatków bonito, świeżych ziół i aromatycznych sosów podkreślają delikatny smak tych niesamowitych kuleczek.
Dla Japończyków Takoyaki są jednak czymś więcej niż samym jedzeniem. Często towarzyszą spotkaniom ze znajomymi czy rodziną. Małe straganiki serwujące Takoyaki są częstym widokiem na festiwalach i targach ulicznych, gdzie ludzie stoją w kolejkach, by delektować się tym przysmakiem i jednocześnie cieszyć się zabawą. Jest to zatem wyjątkowe danie, kawałek kultury Japonii, który można spróbować w naszej restauracji.