Gunkan tatar z tuńczyka
Już kilkukrotnie pisaliśmy o naszych #gunkan, znanych również jako “łódki sushi”. Jak wiecie, gunkan to unikalny rodzaj sushi, który wyróżnia się swoim kształtem i sposobem podania. Jest to mała, owalna porcja ryżu, otoczona paskiem nori (suszone wodorosty) lub warzywem (np. plaster zielonego ogórka), tworząc małą “łódeczkę”, która jest wypełniona różnymi smakowitymi składnikami.
Tradycyjnie gunkan wypełniany jest kawiorem łososia (ikura) lub jeżowcem (uni). Jednak współczesna kuchnia japońska nie boi się eksperymentować! W naszych nowoczesnych wariantach znajdziesz m.in. gunkan z kawiorem z latającej ryby, sałatką z krewetek lub aromatycznym tatarem z tuńczyka, którego prezentujemy na zdjęciu
Zapraszamy Was do odkrywania kolejnych smaków i tajników kuchni japońskiej w NASHEJ restauracji.