Hosomaki i futomaki z pieczonym łososiem
Chcecie poznać NASHE niektóre smakowite warianty sushi z pieczonym łososiem? Dzisiaj przeniesiemy Was w kulinarną podróż do Japonii, aby zaprezentować Wam dwie najbardziej klasyczne rolki: hosomaki i futomaki z pieczonym łososiem
Hosomaki to małe, jedno- lub dwu-kęsowe kawałki sushi, które zachwycają swoją prostotą i elegancją. Ich nazwa pochodzi od japońskich słów “hoso” (wąski) i “maki” (rolka). Nasze klasyczne propozycje składają się z ryżu jaśminowego, nori (prasowanych alg morskich) oraz pieczonego łososia, a to wszystko jest polane japońskim słodkim sosem i posypane sezamem.
Futomaki, w przeciwieństwie do hosomaków, są większe i bardziej obfite. Jak już wcześniej wspominaliśmy, ich nazwa pochodzi od słów “futo” (gruby). We wnętrzu naszych rolek kryje się prawdziwe bogactwo smaków dzięki większej ilości perfekcyjnie skomponowanych składników: chrupiącej sałaty, delikatnego serka Philadelphia, dojrzałego awokado, słodkiej tykwy i soczystego mango. Główną rolę gra oczywiście idealnie wypieczony łosoś, który idealnie komponuje się z prażonymi migdałami i posypką z kruszonych orzechów laskowych.